Bu Blogda Ara

27 Kasım 2011 Pazar

Isobo Aktiv - Gelecek İçin Bir Ev


Eylül 2011'de tamamlanan bina Norveç'te. Aslında enerji fiyatları düşük bu ülkede ama birkaç yıla kadar ciddi fiyat artışları bekleniyor. Proje mühendisi ve geliştiren Jadarhus AS 2003 yılında kurulmuş ve Norveç'te düşük enerjili ev projeleri geliştiren ve de yapan ilk firmalar arasında.

Enerji sınıfı A (A++) olan bu ev, ekstra yalıtım, ekstra sızdırmaz bir dış kabuk ve iyi pencereler gibi pasif önlemler içermekte. Pasif önlemlerin dışında, güneş panelleri, güneş pilleri (PV), ısı pompası (havadan suya), toprak kollektör ile bağlantılı zıt akımlı ünite tipinin ısı kazanımı ile dengelenmiş havalandırma sistemi yerleştirilmiştir.


Ev geleneksel mertek inşaatı ile ahşap bir ev olarak inşa edilmiş.

Banyo yerden ısıtmalı.

Sıcak su ve evin ısıtma sisteminin bir kısmı güneş panellerinden, bir kısmı da ısı pompasından sağlanıyor. Isı pompası, ısıtma işlemi için dış havayı kullanıyor. Sıcak su ünitesi, güneş panelleri ve ısı pompası tarafından üretilen ısıyı depoluyor. Bu ünitenin binanın ısıtma sistemi ve sıcak kullanım suyu için tek bir tankı var.

Bina altına yerleştirilen bir boru sistemi ile toprak ısısı kolektörü, enerji verimliliğini arttırmak ve evde eşit bir ısı dağılımı için havalandırma sistemine bağlanmış. Bu sayede yazın iç mekana gönderilen havanın soğutulması, kışın da ısıtılması için harcanan enerjinin bir kısmı bu şekilde sağlanıyor.

Taze hava ve minimum ısı kaybı için en verimli  havalandırma ünitesi kullanılmış.

Bireysel ve aktif kontrol ile seçilen pencereler üzerinde harici güneş perdeleri var. Havalandırma için  seçilen pencerelerin açılıp kapanması için aktif kontrol sistemi uygulanmış. Yani projede akıllı pencereler ve akıllı  harici güneş perdeleri var.

Kullanılan güneş pilleri ise yıl boyunca ışık ve cihazlar için gerekli elektriğin %17'sini üretiyor.

Bina Norveç'te yapılan sıradan bir yapıdan 7 kat daha sızdırmaz.

Projede çatı pencereleri kullanılmış. Bu, hem daha iyi ve hoş bir aydınlatma veriyor hem de elektrik enerjisinden tasarruf edilmesini sağlıyor. Bilindiği gibi çatı penceresi dikey pencereden 2 kat fazla ortama ışık sağlıyor.

Bunun dışında evde led aydınlatmalı ampullerin kullanılması, beyaz eşya vb. cihazlardan enerji sınıfı yüksek olanlarının tercih edilmesi de önemsenmiş.






www.activehouse.info

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder