Hayatımızın büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz ve buna bağlı olarak mekanların iç ortam hava kalitesi sağlık, konfor ve verimlilik açısından önem teşkil ediyor.
İç ortam kirleticilerinden biri Uçucu Organik Bileşenler'dir (VOC; açılımı “Volatile Organic Compound”). Kullandığımız çeşitli eşya, malzeme ve ürünlerden kaynaklanan Uçucu Organik Bileşenler, oda sıcaklığı içerisinde buharlaşarak insan sağlığı için büyük bir risk oluşturabilmektedir.
NASA, 1989 yılında yaptığı bir çalışma sonucunda, iç mekan havasından organik kimyasalları (benzen, formaldehit, trikloretilen) temizleyen bir grup yaygın olan iç mekan bitkisini sunmuştur.
Araştırmaya konu olan organik kimyasalların kaynakları ve insan üzerindeki etkileri şöyledir;
Benzen: Yaygın olarak kullanılan bir çözücüdür. Mürekkepler, yağlar, boyalar, plastiklar, lastiklar, benzin, deterjan, tıbbi ürünler, kumaş boyaları, sigara dumanı ve sentetik lifler bu uçucu organik bileşiğin kaynaklarındandır.
İnsan üzerindeki etkileri: Cilt ve gözlerde tahrişe (kurutma, inflamasyon, kabarma ve dermatit dahil), baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, bulanık görme, solunum problemleri, titreme, düzensiz kalp atışı, karaciğer ve böbrek hasarı, iştah kaybı, uyuşukluk, sinirlilik, ruhsal bozukluklar, kan sistemi ve kanser hastalıkları.
Formaldehit: Dezenfektan, koruyucu ve sertleştirici bir madde. Yonga levha, preslenmiş ahşap, köpük izolasyon, kağıt torbalar, parafinli kağıtlar, güçlendiriciler ve kırışıklık dayanımı sağlayanlar, su geçirmezler, yangın geciktiriciler, yer kaplamalarındaki bağlayıcılar, halı tabanı, ütü istemez giysiler, doğal gaz, gazyağı ve sigara dumanı bu uçucu organik bileşiğin kaynaklarındandır.
İnsan üzerindeki etkileri: Gözler, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, alerjik kontakt dermatit, solunum problemleri, göz tahrişi, baş ağrısı, astım ve boğazda kanser hücrelerinin oluşması.
Trikloretilen: Endüstriyel kullanım için ticari bir ürün. Metallerin yağ gidericileri, kuru temizleme, baskı mürekkepleri, ojeler, vernikler ve yapıştırıcılar bu uçucu organik bileşiğin kaynaklarındandır. İnsan üzerindeki etkileri: Karaciğer için güçlü bir kanserojen.
NASA'nın çalışması, ortalama 165 m2 olan bir evde, hava kalitesini iyileştirmek için 15 ila 20 cm çapında saksılarda, 15 ila 18 iri ev bitkisinin kullanılmasını tavsiye ediyor. Diğer bir deyişle evin her 10 m2 si için 1 bitki gerekiyor.
Aşağıda NASA'nın çalışmalarına dayanan, havayı temizleyen en etkin iç mekan bitkilerini bulabilirsiniz;
Bambu Palmiyesi |
Kasımpatı |
Kardeş Kanı, 'Warneckii' çeşiti |
Madagaskar Dragon Ağacı |
Benjamin Kauçuğu |
Gerbera |
İngiliz Sarmaşığı |
Orkide |
Yelken Çiçeği |
Bunların dışında havayı temizleyen diğer bitkiler (Botanik isimleri) şunlardır;
Aechmea fasciata, Aglaonema modestum, Chlorophytum elatum, Dieffenbachia maculata, Dracaena massangeana, Epipremnum aureum, Euphorbia pulcherima, Guzmania "Cherry", Liriope muscari "Variegata", Musa oriana, Neoregelia carolinae "Perfecta Tricolor", Peperomia obtusifolia, Phalaenopsis, Philodendron domesticum, Philodendron oxycardium, Philodendron selloum, Rhododendron indicum, Sansevieria trifasciata "Laurentii", Schefflera arboricola, Syngonium podophyllum, Tradescantia sillamontana.
http://www.oxford.net/~steve/sick.htm#Sources%20of%20Indoor%20Air%20Pollution
http://www.sustainablebabysteps.com/types-of-houseplants.html
http://www.sustainablebabysteps.com/types-of-houseplants.html
http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077_1993073077.pdf http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930072988_1993072988.pdf
Çok faydalı ve hoş bilgiler... Paylaşım için teşekkürler!!!
YanıtlaSil