Bu Blogda Ara

14 Haziran 2012 Perşembe

Havayı Temizleyen 10 Ev Bitkisi

Hayatımızın büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz ve buna bağlı olarak mekanların  iç ortam hava kalitesi sağlık, konfor ve verimlilik açısından önem teşkil ediyor.  

İç ortam kirleticilerinden biri Uçucu Organik Bileşenler'dir (VOC; açılımı “Volatile Organic Compound”). Kullandığımız çeşitli eşya, malzeme ve ürünlerden kaynaklanan Uçucu Organik Bileşenler, oda sıcaklığı içerisinde buharlaşarak insan sağlığı için büyük bir risk oluşturabilmektedir.  

NASA, 1989 yılında yaptığı bir çalışma sonucunda, iç mekan havasından organik kimyasalları (benzen, formaldehit, trikloretilen) temizleyen bir grup yaygın olan iç mekan bitkisini sunmuştur.
Araştırmaya konu olan organik kimyasalların kaynakları ve insan üzerindeki etkileri şöyledir; 

Benzen: Yaygın olarak kullanılan bir çözücüdür. Mürekkepler, yağlar, boyalar, plastiklar, lastiklar, benzin, deterjan, tıbbi ürünler, kumaş boyaları, sigara dumanı ve sentetik lifler bu uçucu organik bileşiğin kaynaklarındandır.  İnsan üzerindeki etkileri: Cilt ve gözlerde tahrişe (kurutma, inflamasyon, kabarma ve dermatit dahil), baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, bulanık görme, solunum problemleri, titreme, düzensiz kalp atışı, karaciğer ve böbrek hasarı, iştah kaybı, uyuşukluk, sinirlilik, ruhsal bozukluklar, kan sistemi ve kanser hastalıkları. 

Formaldehit: Dezenfektan, koruyucu ve sertleştirici bir madde. Yonga levha, preslenmiş ahşap, köpük izolasyon, kağıt torbalar, parafinli kağıtlar, güçlendiriciler ve kırışıklık dayanımı sağlayanlar, su geçirmezler, yangın geciktiriciler, yer kaplamalarındaki bağlayıcılar, halı tabanı, ütü istemez giysiler, doğal gaz, gazyağı ve sigara dumanı bu uçucu organik bileşiğin kaynaklarındandır. İnsan üzerindeki etkileri: Gözler, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, alerjik kontakt dermatit, solunum problemleri, göz tahrişi, baş ağrısı, astım ve boğazda kanser hücrelerinin oluşması. 

Trikloretilen: Endüstriyel kullanım için ticari bir ürün. Metallerin yağ gidericileri, kuru temizleme, baskı mürekkepleri, ojeler, vernikler ve  yapıştırıcılar bu uçucu organik bileşiğin kaynaklarındandır. İnsan üzerindeki etkileri: Karaciğer için güçlü bir kanserojen. 

NASA'nın çalışması, ortalama 165 m2 olan bir evde, hava kalitesini iyileştirmek için 15 ila 20 cm çapında saksılarda, 15 ila 18 iri ev bitkisinin kullanılmasını tavsiye ediyor. Diğer bir deyişle evin her 10 m2 si için 1 bitki gerekiyor. 

Aşağıda NASA'nın çalışmalarına dayanan, havayı temizleyen en etkin iç mekan bitkilerini bulabilirsiniz; 

Aloe Vera
Aloe Vera (Aloe Vera): Havadaki formaldehiti çok iyi temizliyor.

Bambu Palmiyesi
Bambu Palmiyesi (Chamaedorea seifrizii): Havadaki benzen ve formaldehiti çok iyi temizliyor. Aynı zamanda cok iyi bir nemlendirici olduğu biliniyor.  

Kasımpatı
Kasımpatı (Chrysanthemum morifolium): Havadaki trikloretileni çok iyi, benzen ve formaldehiti de iyi derecede temizliyor. Ayrıca amonyağı da temizleme konusunda etkili bir bitki olduğu biliniyor. 

Kardeş Kanı, 'Warneckii' çeşiti
Kardeş Kanı (Dracaena deremensis): Benzen ve trikloretileni çok iyi, "Warneckii" çeşidi formaldehiti de iyi derecede temizliyor. 

Madagaskar Dragon Ağacı
Madagaskar Dragon Ağacı (Dracaena Marginata): Benzeni çok iyi, formaldehit ve trikloretileni iyi düzeyde yok ediyor.  

Benjamin Kauçuğu
Benjamin Kauçuğu (Ficus benjamina): Formaldehiti iyi düzeyde temizliyor. Havada oluşan toksinleri yok ettiği ve oksijen seviyesini arttırdığı biliniyor. 

Gerbera
Gerbera (Gerbera jamesonii): Benzen ve trikloretileni çok iyi, formaldehiti de iyi düzeyde temizliyor. Geceleri karbondioksiti emen, oksijen salgılayan ve de odada rahat uyumanızı sağlayan bir bitkidir. 

İngiliz Sarmaşığı
İngiliz sarmaşığı (Hedera helix): Benzeni cok iyi, formaldehit ve trikloretileni iyi düzeyde temizliyor. 

Orkide
Orkide (Dendrobium): Aseton, amonyak, kloform, etil asetat, metil alkol, formaldehit ve ksileni çok iyi temizleyen bir bitkidir. 

Yelken Çiçeği
Yelken çiçeği (Spathiphyllum "Mauna Loa"): Benzen ve trikloretileni çok iyi, formaldehiti ise iyi düzeyde temizliyor. Ayrıca havadaki küf sporlarını yok ettiği için banyo, mutfak, çamaşır odaları için çok iyi olduğu söyleniyor. 

Bunların dışında havayı temizleyen diğer bitkiler (Botanik isimleri) şunlardır;

Aechmea fasciata, Aglaonema modestum, Chlorophytum elatum, Dieffenbachia maculata, Dracaena massangeana, Epipremnum aureum, Euphorbia pulcherima, Guzmania "Cherry", Liriope muscari "Variegata", Musa oriana, Neoregelia carolinae "Perfecta Tricolor", Peperomia obtusifolia, Phalaenopsis, Philodendron domesticum, Philodendron oxycardium, Philodendron selloum, Rhododendron indicum, Sansevieria trifasciata "Laurentii", Schefflera arboricola, Syngonium podophyllum, Tradescantia sillamontana. 


http://www.oxford.net/~steve/sick.htm#Sources%20of%20Indoor%20Air%20Pollution 
http://www.sustainablebabysteps.com/types-of-houseplants.html
http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077_1993073077.pdf http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930072988_1993072988.pdf

1 yorum :

  1. Çok faydalı ve hoş bilgiler... Paylaşım için teşekkürler!!!

    YanıtlaSil