Bu Blogda Ara

10 Aralık 2011 Cumartesi

Fransa'da İlk Earthship, Normandiya


Earthship, geri dönüştürülemeyen malzemelerin yapı malzemesi olarak kullanılarak inşa edilen sürdürülebilir, çevredostu bir ev modelidir.

İngiltere'de Earthship için imar izni alamayan Brighton'dan bir çift Normandiya'da tamamıyla sürdürülebilir bir ev inşa etmeye karar vermiş;  Kevan Trott ve karısı Gillian. Fransa'daki bu ev Avrupa'nın ilk resmi Earthship'i ve ünlü earthship mimarı Mike Reynolds tarafından tasarlanmış.

Earthship'in ana strüktürel yapı bileşenleri; sıkıştırılmış toprakla dolu geri kazanılmış araba lastikleridir. Bu yapılar ayrıca teneke kutular ve şişeler gibi modern toplumun yan ürünlerini büyük ölçüde kullanılarak inşa edilir.







Bütün proje, binayı çevreleyen strüktürel kabuktan yani araba lastiği duvarı, çatı kirişleri, yalıtım, sera iskeleti ve güneye yönlenmiş cam cepheden oluşur.

Dünya çapında 1000'e yakın Earthship bulunmaktadır ve bütün bu Earthship'ler 6 temel tasarım prensibine sahiptirler:

1-Güneş ve termal dinamikler aracılığıyla doğal olarak ısıtma ve soğutma
2-Güneş ve rüzgardan kendi enerjisini toplamak
3-Eriyen kar ve yağmurdan kendi suyunu toplamak
4-Arsada kendi kanalizasyon suyunu arıtmak ve kontrol altına almak
5-Önemli miktarda yiyecek üretmek
6-Doğal ve geri dönüşümlü materyallerle inşa edilmek

Normandiya'daki şantiye Nisan 2007'de başlamış. İnşaat işinin başlangıçta 6 haftada tamamlanması öngörülmüş.  Bu sürede Mike Reynolds ve ekibi strüktürel bina kabuğunu inşa etmiş, enerji ve su sistemlerini yerleştirmiş ve iç ve dış mekan bitirmelerinde çalışmış. Ev 2000 watts güneş fotovoltaik panellere, güneş enerjili sıcak suya, 450 watt rüzgar tribünü ve aküye sahiptir.



Normandiya'daki Earthship'in yapımında; 750 araba lastiği, 5000 alüminyum teneke kutu ve 10000 şişe ile  birlikte çöp depolama alanlarına veya daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan geri dönüşüm tesislerine gidecek olan diğer atık ürünler değerlendirilmiştir.


Ayrıca binanın ihtiyacı olan bütün su, çatı tarafından toplandığından dolayı yapı, şebeke su bağlantısına ihtiyaç duymaz.


Atık su, bir sazlık gibi çalışan iç mekan ve dış mekanda yer alan doğrusal basit çiçeklik sistemi tarafından arsada etkin bir şekilde işlem görür.  Gri su olarak adlandırılan kanalizasyon suyu iç mekan botanik hücrelerinde ikince defa kullanılır ve arındırılır. Arındırılan su, tuvaletin sifon haznesine aktarılır. Sifonun çekilmesiyle su üçüncü defa kullanılır. Tuvaletten sonra su, muhafazalandırılır, muamelendirilir ve dış mekan botanik hücrelerinde dördünce defa kullanılır.


Bütün bu özellikleri sayesinde Erathship'in altyapı sistemlerine bağlanma ihtiyaci olmaz.

Bu ev tamamıyla mobilyalı, 1 banyo ve mutfak ile 3 yatak odasından olusur. Geleneksel olarak tasarlanan evden daha fazla ve başka demirbaşları vardır. Doğrudan earthship yaşamını tecrübe etme, gelecekte büyük ölçekli sürdürülebilir gelişmeler için plan yapma canlılığı sağlar.



Earthship yapılarla ilgili daha detaylı bilgiye www.earthshipturkiye.com sitesinden ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
www.off-grid.net         
web.me.com/gilliantrott/site/welcome.html
www.flickr.com            
www.earthshipturkiye.com


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder