19 Aralık 2011 Pazartesi

Konteynır Konuk Evi, San Antonio,Texas


Bu yapı, mimarı Poteet Architects'in ulusal ödüllü birkaç projesinden biri ve ilkidir. Proje, sürdürülebilir stratejilerle bezeli bir yaklaşımla nakliye konteynırından yazlık bir dinlenme yeri olarak dizayn edilmiş. Konteynırın yaklaşık ölçüleri 12 m. x 2.45 m.'dir.

Konukevi olarak kullanılan yapıda işverenin isteği üzerine bir kısmı bahçe kulübesi olarak ayrılırken, geri kalanı yaşam alanı olarak tasarlanmış. Konteynırın orjinal kapısı muhafaza edilerek bahçe kulübesine açılmış. Yapının yaşam alanı, açık duş/WC bölümü ile özel paslanmaz çelik lavabonun da bulunduğu iki ayrı mekandan oluşturulmuş. Projede kayan cam kapı ve yan cephede tamamıyla cam kullanılarak iç mekan peyzaja açılmış.





Kullanılan sürdürülebilir stratejilere gelince,

Öncelikle yeni ve kalıcı kullanım için konteynırın geri kazanımı,
Isı artışını azaltmak için gölge ve hava akımını sağlayarak konteynerin üstünü kapalı tutan ekili çatı,
Lavabo ve duştan elde edilen gri suyun çatı sulaması için kullanılması,
Susuz (kompost) klozet kullanılması,
Dış mekan lamba aksesuarları olarak traktör yuvarlak pulluklarından parçaların yeniden kullanılması,
Geri kazanılan telefon direklerinden yapılan bir temel üstüne konteynerin yerleştirilmesi,
İç mekanın sprey köpük ile yalıtılması gibi tasarım özelliklerini sayabiliriz.

Bunun dışında duvar ve döşeme bambu kontraplaklarla kaplanmış ve de mekana bir klima yerleştirilmiş. Konteynırın arkası daima yeşil sarmaşıklarla kaplı tel kafeslerle perdelenmiştir.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder