Bu Blogda Ara

21 Şubat 2012 Salı

Aktör Brad Pitt'in Vakfı'na Yardım Eden C6: Sıfır Enerjili Modern Prefabrik Ev


Aktör Brad Pitt 2007'de New Orleans'ın Katrina Kasırgası mağdurları için düşük maliyetli sürdürülebilir evler inşa eden ve kar amacı gütmeyen "Make it Right"ı kurduğundan beri yeşil binalar ülke genelinde patlama yapmış. Geçen hafta (14 Şubat) Brad Pitt'in yardım kuruluşuna yararı olacak, kullandıkları kadar enerji üreten, düşük maliyetli, şık, modern prefabrik evlerin tanıtımı yapılmış. En son teknolojiye sahip, son derece yeşil, fabrika yapımı evlerin geliştiricisi California merkezli LivingHomes, şimdiye kadar ki en düşük maliyetli modelini takdim etmiş. Firmanın kadrosu tarafından "Make it Right"ın işbirliğiyle tasarlanan bu eve C6 adı verilmiş. İsmindeki 'C', yapının 'C' şeklindeki formundan geliyor.
  

115 m2 ve 179.000$ olan prefabrik ev, ortalama bir A.B.D. evinin büyüklüğünün yarısı kadar. Romalılar ile başlayan avlulu evler geleneğinden esinlenilmiş. İç ve dış mekan yaşamını harmanlayan avluya ek olarak 3 yatak odası ve 2 banyosu var. Her evin satışından elde edilen gelirin bir kısmı "Make it Right"a bağışlanacak. C6, LivingHomes firmasının inşa ettiği en yüksek enerji verimli, aynı zamanda en kolay ve hızlı inşa edilen evi. Enerji Star sertifikalı ve LEED Platinum sertifikası almak için tasarlanmış. İki ayda üretiliyor ve bir günde şantiyede montajı tamamlanıyor.  


C6 modelinin maliyeti, firmanın en düşük fiyatlı evin yarı maliyetinden daha az. Yalnız bu fiyata, sıfır enerjili evler yapmak için gerekli güneş panelleri, şantiye hazırlığı, alt yapı, fabrikadan şantiyeye ulaşımı, montaj, yerel yapım izinleri ile ilgili maliyetler dahil değil. Bunlar için 50.000$ daha eklemek gerekiyor. 


C6 sadece enerji verimli değil aynı zamanda sürdürülebilir bir ev. Çünkü mantar döşeme ve doğal ahşap gibi beşikten beşiğe (C2C) ürünler kullanılmış. Bunun dışında ahşap tavan döşemesi ve opsiyonel ahşap dış kaplama C6'yı sıcak ve konforlu yapıyor. Döşemeden tavana camlar, üst kısımlarda yer alan pencereler, güneş tüpleri ve vasistas pencereler ışığın gömme dolaplar dahil olmak üzere evin tüm kısımlarına erişmesini sağlıyor. Mükemmel yalıtım, tavan vantilatörü ve uygun gölgeleme C6'nın ısıtma/soğutma ihtiyaçlarını azaltıyor. Isı kontrol kaplamalı camlar (Low-E), çatı üstü fotovoltaik sistem, gri su bağlantısı, geri dönüşümlü bina malzemeleri kullanma ve mimar Bill McDonough ile birlikte geliştirilen her dokunulduğunda sağlıklı çinko dozu veren  yeni kapı kolları evin diğer özellikleri. Ayrıca bol depolama alanı var, özellikle mutfakta.  Mutfak, yemek ve oturma odası birleştirilerek açık planlı bir ev oluşturulmuş. Çok özellikli aydınlatma kontrol sistemi, C6'nın ışıklarının kontrol edilmesine, görünümü ayarlamaya, hatta evden ayrılırken bütün ışıkları bir anda tek düğme ile kapatmaya ve iphone'dan ışıkları kontrol etmeye olanak sağlıyor. 


Geniş kapsamlı çevresel programı ile bu ev, sıradan evlerden daha sağlıklı ve daha az enerji, su ve malzeme kaynaklarını kullanıyor ve şu anda isteyen herkesin gezebilmesi ve inceleyebilmesi için sergileniyor.


http://www.livinghomes.net 
Fotoğraflar: Izumi Tanaka

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder