Bu Blogda Ara

13 Mart 2012 Salı

Green Star Sertifikalı İlk Sosyal Konut, Avustralya


Sydney'deki ''Lilyfield Konutta Yeniden Gelişim'', Green Star (Avustralya Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi) sertifikası verilen Avustralya'daki ilk sosyal konut projesidir. Beş yıldız Green Star'a ulaşan bu proje, aynı zamanda Avustralya'nın doğu sahillerinde bir Green Star Konut Değerlendirmesinde başarı sağlayan türünün ilk projesidir.  

HBO+EMTB tarafından Housing NSW için tasarlanan ''Lilyfield Konutta Yeniden Gelişim'' 24 tek odalı, 58 iki odalı ve 6 üç odalı dairelerden oluşan karma bir konut projesidir. Bu proje, sosyal konut  gelişimi için yeni bir standart belirlerken aynı zamanda çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik sonuçlarının ulaşılabilir olduğunu da gösteriyor. 


Sitenin iyi bir toplu taşıma bağlantısına sahip olması ve bölgede yeterli miktarda sokak otoparkı mevcut olduğundan site içine, beton tasarrufu ve daha fazla rekreasyon alanı sağlamak için otopark olanağı dahil edilmemiş. Tipik bir orta yoğunluktaki konut projesine göre bu, projeye önemli bir mali tasarruf getirmiş. Ayrıca iç ve dış mekan bisiklet depolama olanakları daha fazla çevre dostu ulaşım alternatiflerini kullanmak için site sakinlerini teşvik etmekte. 

Etkin dış aydınlatma sistemleri, hem enerji kullanımı hem de tüketim maliyetleri için önemli bir tasarruf sağlıyor. Avustralya'da üretilen tüm elektriğin, yaklaşık %2,5'u dış mekan aydınlatmasında kullanılıyor. Ancak bu aydınlatma sistemlerinin çoğu kötü bir şekilde tasarlandığı için dış mekan kullanımı için üretilen ışığın %30'nun israf edildiği tahmin ediliyor. Bu boşa harcanan ışık aşağı yukarı elektrikte 1.000.000.000 kwh'ı buluyor ve en az her yıl 80.000.000 $ maliyet oluşturuyor. 

Bu önemli çevre sorunu ile mücadele etmek ve sakinler için maliyetleri aşağıda tutmak için HBO+EMTB; dış aydınlatması, yukarı doğru ışık verim oranı %5'i geçmeyen bir aydınlatma tasarımı yapmış. Tüm aydınlatmaların aydınlatma öznesine (gökyüzüne değil) doğru yöneltilmesini sağlayarak, ışık kirliliğinin etkisini azaltabilmiş ve ayrıca ışığı olabildiğince minimumda tutarak aynı zamanda yaşamı boyunca tükettiği enerji miktarını da düşürmüşler. 

Lilyfield Konutta Yeniden Gelişim (Lilyfield Housing Redevelopment) sadece binanın enerji ve su verimliliğini artırmak için çevresel olarak sürdürülebilir tasarım özelliklerini içermiyor. Aynı zamanda oturanları arasında müşterek ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek için yeşil girişimleri de kapsıyor. Bina tasarımı, sakinlere sosyalleşme, dinlenme ve oynama için güvenli ve özel açık alan sağlayan büyük bir orta avluyu ön plana çıkarıyor.  

Projedeki ortak bahçenin, sakinlerine kendi sebzelerini yetiştirmek için fırsat vermesine ve üretmelerine ve doğanın keyfini çıkarmalarına ek olarak onların toplumsallık duygusunu da geliştireceği düşünülüyor. 

Tüm 88 daire doğal olarak havalandırılıyor ve sitede hiç bir klima yok. 


Merdiven kovasının üzerindeki çatı elemanları güneş enerjili sıcak su ve site içi enerji sağlayan fotovoltaik panelleri desteklemek ve yönlendirmek için tasarlanmış. 

Kış boyunca güneş erişimini maksimize etmek ve yazın doğrudan aşırı güneş radyasyonunu önlemek için tüm çatılar kuzeye bakan birimlere doğru eğilmiştir.

Aydınlatma tasarımında enerji verimli ampuller kullanılmış. 

Ortak alanlardaki iç mekan aydınlatması hareket ve günışığı sensörlü. 

Dolu katlar termal kütle için kuzey güneşine maruz bırakılmış. 

Tüm doğu ve batı cephelerde ısı kontrol kaplamalı camlar (Low-E) kullanılmış.  

120 kl'lik yağmur suyu depolama tankı bina altına yerleştirilmiş ve toplanan su sulama, tuvalet ve çamaşır makineleri için yeniden kullanılıyor. Bu, her yıl ziyan edilen tahmini 360 kl içme suyu tasarrufu sağlıyor. Özenle seçilen su verimli armatür ve bağlantı elemanları tüm mutfaklara, çamaşırhanelere ve banyolara yerleştirilmiş. Suyu dikkate alan peyzaj tasarımı su bağımlılığını en aza indiriyor ve konutların içindeki su sayaçları oturanların kendi soğuk ve sıcak su tüketimlerini takip etmeleri için olanak sağlıyor.  

Atık konusu hem inşaat aşamasında hem de tamamlandığında dikkate alınmış. Çöp sahasına gidecek inşaat atıklarının miktarı metal, ahşap, cam, karton, tuğla, alçı ve çimento gibi tüketim ve inşaat atıklarının %80'ninin geri kazanımı sayesinde önemli ölçüde azaltılmış. Projede kullanılan prefabrik duvar sistemi gibi materyaller, aynı zamanda şantiye sarfiyatını minimize etmek için seçilmiş. 


''Lilyfield Konutta Yeniden Gelişim'' projesini ve Housing NSW'in çevresel başarılarını takdir eden ödüllerin listesi aşağıdadır: 

• UDIA NSW Austral Bricks Sustainable Development Excellence Award 2011 
• Housing NSW Public Sector Sustainability Award Winner – Green Globe 2011 
• Housing NSW Highly Commended Public Sector Energy Award – Green Globe 2010 


http://www.gbca.org.au/ 
http://www.housing.nsw.gov.au/

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder