Su Sümbülü |
. Güzel ve estetik bir görünüşe sahip olması
. İnşası kolay, hızlı ve ekonomik
. Elektrik enerjisini ya hiç kullanmıyor ya da çok az kullanıyor
. Bakım ve işletim giderleri oldukça düşük
. Kapasite sınırı yok: 100.000 kişi için bile bu sistem kurulabiliyor.
. Klasik sistemlere göre %50 daha fazla verim elde ediliyor.
Tek dezavantajı ise tesis için geniş alanlara ihtiyaç duyulması.
Tek dezavantajı ise tesis için geniş alanlara ihtiyaç duyulması.
Doğal arıtma sistemi ile 2004 yılında tanışan Türkiye, bugün bu sistemle birçok köyün evsel atık suyunu arıtıyor ve tarımsal sulamada kullanılacak hale getiriyor. Bu, kırsal alandaki çevre kirliliğinin önlemesi ve su tasarrufu açısından çok değerli ve önemli bir olaydır.
Peki bu sistem nasıl kuruluyor?
Bu sistem için 80 cm derinliğinde dikdörtgen bir havuz ve köydeki her bir kişi için 1-2 m2'lik alan yeterli oluyor. Köklü bitkilerin tutunması için havuzun altına toprak, kum ve çakıldan oluşan bir karışım seriliyor. Dağıtım ve drenaj boruları döşendikten sonra bitkilerin dikimine geçiliyor. Kullanılan sucul bitkiler genellikle su mercimeği, su sümbülü, saz ve kamış. Evsel atık sular, borular yardımıyla havuza aktarılıyor. Havuzdaki bitkiler, yapraklarının fotosentezle özümsediği karbondioksiti oksijene çevirerek kökleri vasıtasıyla suya iletiyor. Bu sayede su oksijen bakımından zenginleşiyor ve köklerde yaşayan mikroorganizmalar için yaşam ortamı oluşuyor. Bu canlılar sudaki organik atıkları ve azot, fosfor, potasyum ve karbon gibi elementleri tüketerek besleniyorlar. Bazı bitkiler sudaki ağır metalleri bile yok edebiliyor. Arıtma işlemi 5 gün içinde gerçekleşiyor ve atık su, sulama suyu kalitesine kadar arıtılmış oluyor.
Dünya'da evsel atıkların arıtılması dışında bu sistem; içme suyu rezervi olan baraj ve göllerin, endüstriyel atık suların, tarımsal sulama sularının, su kanallarının, maden çıkartma çalışmalarında oluşan suyun ve sel sularının arıtılmasında kullanılıyor.
Ülkemizde bu sistemin daha yaygın hale getirilmesi gerekir... İlgi çekici ve müthiş gerçekten de...
YanıtlaSil