Sadece yeniden kullanılabilir duruma getirilen ve geri kazanılmış malzemeler kullanan tasarımın ve inşa etmenin bu yeni biçimini bazıları "junkitechture" diye adlandırıyor. Denizanası Tiyatro (Jellyfish Theatre) binası, bu yeni mimarinin önemli bir örneğidir.
Bankside'da inşa edilen bu geçici yapı, Londra çevresindeki firmalardan atılan materyallerin 3 hafta boyunca toplanması ile başlamış. İşe yaramaz adledilen ve dışarı atılan materyallere bu proje ile yeniden hayat verilmiş. Bu yapı, çöpe atılmış dekorlar, şantiyeler, 800 market paleti, halkın getirdiği eski mutfak üniteleri gibi tüm kaynaklardan ötürü tamamıyla eski malzemelerden yapılan İngiltere'nin ilk tiyatrosu. Hatta yerel okullar tarafından süslenen ve binaya dahil edilen, kullanılmayan damacanalardan yapılan bir duvar da bulunuyor.
Denizanası Tiyatrosu, her gün çöp sahalarına giren atık miktarını azaltmakla birlikte sürdürülebilir ve geçici birşeyler yapmak isteyen Alman Mimar Martin Kaltwasser ve tiyatro şirketi Red Room'un parlak bir fikri olarak ortaya çıkmış. 2010 yılında Londra Mimarlık Festivali kapsaminda sadece 2 ayda oluşturulmuş. Biçimsel bir planı yok ve o gün etraftaki malzemeler esas alınarak hepsi doğaçlama yapılmış. Bu tümüyle yapısal biçimde gelişi güzel olduğu anlamına geliyor. Bina yapım ve yangın yönetmeliklerine uygun ve tamamıyla sağlam ve güvenli. 120 kişi kapasiteli olan bu tiyatro işsiz mimarlar ve marangozlar dahil 81 gönüllünün yardımı ile inşa edilmiş. Zamanlarının 4.200 saatini onun inşaatı için vermişler.
Tasarımcılar çalışmalarında güçlü bir politik ve felsefi arka plana sahipler: Bu yapı ile atıkları fonksiyonel ürünlere dönüştürdüklerini ve değersiz şeyleri alıp onlara bunun dışında değerli bir anlam verdiklerini ifade ediyorlar.
Kullanılan malzemeler 800 palet ve 750 m2 kontraplak, tahta artıkları, demonte edilmiş ahşap dikmeler ve ince tahta döşemeler, cılız tablalar, yük paletleri, eski tiyatro dekorları, boş plastik damacanalar.... ve diğer levha materyaller içeriyor.
Ayrıca tasarımcılar henüz başka bir tiyatro tarafından faaliyete geçirilmiş olan bir yakıt pili sistemi ile gün ışığından yararlanan bir aydınlatma tasarımı kullanmayı da umut etmişler.
http://www.treehugger.com
http://inhabitat.com
http://www.ecofriend.com
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder