Bu Blogda Ara

18 Mart 2012 Pazar

Toprak Çuvallarla İnşa Edilen Sürdürülebilir Bir Ev, Olimpos, Türkiye


Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Olimpos Vadisi'ne bakan bir ev inşa eden 40 yaşındaki sanatçı ve yazar Kerry Bingham tükettiğini ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar üreten ve böylece mümkün olduğunca gezegenimize az etkisi olan bir hayat seçmiş. Ne kadar tükettiğini ve nasıl daha sorumlu bir şekilde tüketebileceğinin farkında olmak için hayatını değiştirmiş.

Hayatını doğal yapı malzemeleri geliştirmeye harcayan İranlı-Amerikalı mimar Nader Khalili tarafından mükemmelleştirilen toprak çuval (Earthbag) yapım teknikleri kullanılarak inşa edilen Bingham'ın evi geleceğin getirebilecekleri için bir semboldür: tepeden tırnağa, doğrudan doğruya çevreden işlenmemiş malzemelerle inşa edilen evler. Betondan uzak durulur, çünkü malzeme uzmanlarına göre üretimi sırasında büyük bir karbon ayak izi bırakıyor, mukavemeti için çelik güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor ve eğer tamamı ile nem için sızdırmaz yapılmadıysa yalnızca 50 ile 60 yıl bir yaşam süresi var. Yemen'de topraktan yapılmış yapılar, aksine, sağlam ve fonksiyonel olarak yüzyıllar boyunca yaşamını sürdürüyor. 

2008'de ölen Khalili, bugün mimari sanatın oldukça saygın çalışmalarının kaldığı kendi İslami mirasından ilham alan, zarif kubbeli toprak-çuval yapılar inşa ederek bu tarihsel görünümü en uç noktaya taşımış. 

Bingham evini yapmak için yaklaşık 604 m2 olan arazisindeki toprağı kullanmış, polipropilen torbaların içine doldurmuş ve bunları, her bir torba katmanı arasında ekstra tutunma sağlayan dikenli tel ile şaşırtmalı şekilde üst üste yığmış. Bingham şimdilik genişlemeye uyum sağlayacak ekstra bir kapı gibi unsurlarla tek bir yuvarlak yapı üzerinde duruyor. İkinci bir kat olasılığı için evin üstünü düz bir çatı ile kapamış. Sanatçı, yaratıcılığın izin verdiği kadar ekleyebilmenin ve genişletebilmenin bir bina için büyük bir şey olduğunu düşünüyor. Oldukça sağlam olan bu evin inşaatı  Bingham'a 7.000 TL'na mal olmuş. 


Evin hala, bir başka çok eski ve doğal malzeme olan kireç sıvası ile kaplanmaya ihtiyacı var. Güneş enerjisi ile çalışan su pompası ve tekrar tekrar kullanılabilsin diye gri mutfak suyunu arıtacak bu işe özel bitkilerle bir gölet ve bunlarla bütünleşen harici bir mutfak onun bir sonraki projesi. Ve elbette bir tuvalet; her zaman manzaralı bir tuvalet istemiş olan Bingham için bundan daha önemlisi su kullanmayan, kuru, kompost bir tuvaletin olması. Aynı zamanda vadiye bakan ağaçların içinde harikulade bir manzaraya sahip olacak olması da hayalinin küçük bir parçasını oluşturuyor. 


http://www.thenational.ae/

3 yorum :

  1. zamanla torbalar patlamaz mı?
    nasıl yani uzun yıllar dayanıklı ev oluyor

    YanıtlaSil
  2. içindeki toprak basınçtan taşlaşıyor sanırım

    YanıtlaSil
  3. torbalar zamanla eriyor içindeki kum karışımı taşlaşıyor..ama muazzam pratik güvenli ve ucuz bir yapı olarak gördüm..şahsen bende bır tane yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil